The Best Place To Live [Romanian]

0
86

Original in English by Selmer Bringsjord

Cel mai bun loc pentru trai

Selmer Bringsjord

Această piesă a apărut în  The Schenectady Gazette

Revista Fortune, pentru al treilea an consecutiv, a evaluat zona noastră ca fiind una dintre cele mai bune locuri pentru afaceri în America. Un numar recent al revistei  Money, cu toate acestea, cu mândrie a declarat că Sioux Falls, Dakota de Sud sunt cele mai bun locuri pentru trai în America, şi Capitaland nu a fost nicăieri pomenită. Sioux Falls? Alee plate pentru bowling şi scuipată în geruri Dakota de Sud? Aşa e! Şi doar în cazul în care nu apucaţi gabarituri de muncă aici, puteţi să întoarceţi pagina pentru a găsi că Fargo, North Dakota rotunjeşte “Primele cinci locuri la trai!”

Nu.

Dacă doriţi să găsiţi cele mai bune locuri de trai în această ţară, tot de ce aveţi nevoie este un pic de inteligenţă şi de o anumită logică. Nu aveţi nevoie de un fel de numere misitice despre care se spun în  Money . Este o aventura a priori, o chestiune  simplă de deducere în fotoliu – deducere pe care, eu prezent, pune   Capital District în sau aproape de partea de sus, nu numai pentru a face afaceri, ci şi pentru a trai:

Pentru inceput, să studiem o hartă a Statelor Unite în încercarea de a se uita unde locuiţi. De fapt, haideţi să imaginăm o tabula rasa obiectivă cît e de posibil: să spunem că nu există nici oraşe şi nici oraşele pe harta încă. Dvs. trebuie să decideţi cum să distribuiţi  populaţia noastră din 1992. Acum, concentraţivă pe relieful şi clima. Şi începeţi să culegeţi localizări, începând cu persoanele pe care care vă plac cu adevărat. Deci, alegeţi  în primul rînd un loc minunat din Dakota. Sau poate veţi alege Columbia, un loc în mizerie  recomandat de  Money. Oops! Missouri. Da, se pare că e  ceva ce trebuie. Atunci, vreţi să îngheţaţi în timpul iernii, să vă umeziţi ca dracu vara, şi ca prietenii dvs. să vie răsturnaţi de tornado.

Nu.

Ce aţi face atunci când incepînd de la zero veţi alege locuri care maximizează plăcerea şi minimizeayă neplăcerea a cetăţenilor pe care le distribuiţi pe teritorii? Cum asta se va realiya, în termeni practici? Răspunsul va fi – un cartier din capitală. Patru anotimpuri, munţi şi peisajele marine, lacuri sunt toate la îndemână, nu e Sud îndepărtat sau o zi călduroară din sud-vest, nu sunt Platourile Mari prin care pot trăi numai nebunii, nu e nici o  precipitaţie deprimant constantă din Nord-Vest, şi nici liniile de falie, pe care le ştie toată lumea, şi care cîndva vor prăbuşi întreaga Coasta de Vest în Pacific.

Aici este o doua tehnică. Nu solicita opiniile de imobil. Ele sunt susceptibile de a fi părtinitoare. Adresaţi-vă la unii dintre cei cu bani să ardă locul unde ei ar dori să facă cuibul. Sau mai bine încă: imaginaţivă ca aveţi o gramadă de pete verzi pentru deplasarea la locul viselor dvs. Unde vă duceţi? Sioux Falls, desigur. Este uşor de a se adapta aici, puteţi obţine un penthouse de la Holiday Inn din care se văd toate cele prezentate în în piesa teatrală din Money. Ah da, şi aici există un număr mare de copii ce fac teatru.

Nu.

Dar s-ar putea alege un loc unde dansează  balet de la NYC şi   aleargă caii.

Ce ziceţi de copiii dvs.? Ei bine, dacă urmaţi Money, veţi fi “rotunjit”. La urma urmei, e uşor de dat vina pe date: Harvard, Yale, Stanford – la ei cu adevărat  lipseşte o barcă, takin ce va lua pe toţi aceşti proşti din Shaker mare acolo unde studentul absolvent de la Sioux are SATs dispune de technologii care în plaseayă în mijlocul datelor  Niskayuna. Naiba, veţi merge cum vreţi oricum, şi toată lumea ştie instituţii, cum ar fi Emma Willard, la care vin foarte puţini bani în Marile Câmpii.

Experimentul nostru de gândire este uşor de extins pentru a se ocupa cu alte categorii de … ca îngrijire a sănătăţii. Aici sunteţi, în Rusia. Dvs. sunteţi unul la un milion de antreprenori, care a făcut făcut, şi eşti real bogat – realist şi, de asemenea, reale despre ceea ce ţine de calibrul de falsificaţii native. Puteţi veni cu ceva urât. Aveţi nevoie de cea mai bună îngrijire medicală şi bani pentru a cumpăra asta. Unde vă duceţi? Ei bine, un lucru e sigur: veţi duce de aici. Adică să presupunem că aveţi un anevrism tratat de către un chirurg de creier cel mai contemporan. În acest caz, uitaţi de Albany Med, şi nu vă faceţi griji nici despre a fi într-o unitate scurtă de astfel de locuri ca în Columbia-Presbyterian. Mai bine doar la ER de la Fargo General.

Selmer Bringsjord trăiește 20 de minute de la schi dropline, la 20 de minute de operă de sub stele de la nivel mondial, la 40 de minute de cea mai mare zonă de sălbăticie din America, la 2,5 ore de la Broadway, la 3 ore de Cape și la 8 minute de Sala de muzică acustică perfectă a Americii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here