The evolution of virulence [Romanian]

0
165

The evolution of virulence

Original in English by Curt Lively

Evoluţia virulenţei.—Recent eu am devenit foarte interesat de ce paraziţi fac gazdele lor uneori aşa de bolnave. Un model recent sugerează faptul că virulența paraziţilor poate fi asociată cu interacţiunile între așa numite propagule (sau material de reproducere) (Lively 2001). De asemenea, modelul face legături directe cu teoria sarcinii genetice şi cu teoriile de mutaţii pentru întreţinerea sexului.

Rezultatul principal poate fi văzut în figura din stânga. Linii subţiri arată diferite relaţii între gazde, precum şi numărul de materiale de reproducere parazitare atunci când acestea devin transmisibile. Notați că adăugând propagule complimentare are loc un efect negativ asupra gazdei pentru curbele din sus.

Linii groase dau echilibru valorilor pentru numărul de materiale de reproducere parazitare produse de o singură infecţie. Rezultatul cheie constă în aceea supravețuirea gazdei se mărește la echilibrul parazitar ca interacţiunile dintre creşterea materialelor de reproducere. Acest rezultat este analog cu rezultatele din genetica teoretică a populaţiei, care arată că conveniența la echilibru mutație-selecție cu sinergism în crestere între mutaţii dăunătoare. Aceste rezultate sugerează că, toate celelalte egalități, paraziţi cei mai virulenți vor fi cei, pentru care materiale de reproducere suplimentare vor produce efecte de diminuare asupra gazdei.

Eu sunt de asemenea interesat în efectele de infecţie multiple în selecţia ratelor de creştere a paraziţilor în gazdă (Lively 2005). Rezultatele mele diferă de la rezultatul clasice, ceea ce arată că infecţiile simultan multiple în aceeaşi gazdă duc la selecţie mai selecția mai agresivă creșterii a paraziţilor în gazdă. În schimb mi se pare că coinfecția poate duce la creștere mai puțin agresivă în gazdă de către fiecare dintre specii coinfectante. Eu susţin că diferenţa provine direct de la diferite ipoteze în modele.

De asemenea, acum eu sunt foarte interesat de ecologia virulenţei. Eu am găsit utilizând ipoteze standard, cele ce privesc efectul de densitate privind rate de natalităţi de gazdă că paraziții pot deveni foarte virulenți la capacitatea de încărcare, chiar dacă acestea nu au nici un efect asupra ratei natalităţii intrinsice ale indivizilor infectați. De fapt, efect relativ mic de infecţie a sensibilității a indivizilor infectați poate duce la o concurenţă cu situaţii cînd în paraziţii gazda sterilizează în mod eficient (Lively 2006).

Lively, CM 2001. Interacțiunile de propagandă și evoluția virulenței. Journal of Evolutionary Biology 14: 317-324. ( preprint )
Lively, CM 2005. Evoluția virulenței: coinfecția și producția de propagule în paraziți producătoare de spori.  BMC Evolutionary Biology 2005, 5:64
Lively, CM 2006. Ecologia virulenței. Ecology Letters 9: 1089-1095. 


CM Lively, Departamentul de Biologie, Universitatea Indiana 
Înapoi la pagina de pornire a lui Lively
 .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here