Spatial Pattern Formation in A+B—>0 [Romanian]

0
85

Moldel de formare spaţială în A+B—>0

Original in English by Sidney Redner

Aici puteţi găsi o imagine de o simulare de reacţie de difuzie limitată A + B —> 0 în două dimensiuni. Cele două specii sunt indicate prin culori diferite. Notaţi existenţa a trei scări de lungime pentru descrierea distribuţia spaţială a reactanţilor: (a) distanţa tipică dintre reactanţi individuali, care creşte cu timpul ca t 1/4; (ii) dimensiunea tipică a domeniului, care creste ca t1/2; (iii) distanţa de “decalaj” dintre domenii, care creste la t1/3. Acesta din urmă este spaţiul alb dintre domenii şi este, probabil, cel mai bine vizualizat de cruciş în imagine.

Pentru detalii, priviţi…“Spatial Organization in the Two-Species Annihilation Reaction A+B—>0”, Phys. Rev. Lett. 66, 2168, (1991); “Spatial Structure in Diffusion-Limited Two-Species Annihilation”, Phys. Rev. A 46, 3132, (1992).

 Profil de densitate a domeniului într-+ dimensiune cu anihilare de două specii, A+B—>0

Aici este reprezentat profilul “microcanonic” a densităţii reactanţilor într-o dimensiune atunci când particulele se muta de difuzia izotropică. Aceasta este definită prin luarea de fiecare domeniu şi de întinderea sau micşorarea lungimei sale, astfel încât să se situeze între [-1,1], iar apoi suprapunînd profilele densităţii rezultate. Aceste profiluri prezintă colaps excelent de date atunci când acestea sunt rescalate cu un factor t1/4.

 

 

 

Profilul microcanonic a densităţii într-o dimensiune atunci când toate particulele se mută conduse de difuzie. Adică, toate particulele au aceeaşi derivare generală suprapusă pe difuzie. Naiv ar fi de aşteptat ca această derivare nu ar avea nici un efect asupra profilului densităţii repetat de multe ori. Cu toate acestea, derivarea este asimptotic relevantă. Surprinzător, densitate se descompune ca t-1/3 în o singură dimensiune, în contrast cu descompunerea t-1/4 în lipsa de derivare. Mai mult decât atât, există o asimetrie, pe termen lung în profil de densitate, precum şi mici abateri de la scalare atunci când sunt rescalate toate profiluri cu un factor de t1/3.

Pentru detalii, priviţi … “Kinetics of A+B—>0 with Driven Diffusive Motion”, I. Ispolatov, P. L. Krapivsky, and S. Redner, Phys. Rev. E. 52, 2540 (1995).

A+B—>0 dizolvare derivată cu difuzie condusă

Ilustrare schematică a procesului de dizolvare A + B — > 0. Particule reactive A (cercuri umplute) sunt continuu injectate la rata lambda într-un un singur punct (cerc deschis) şi, treptat, se deschide o regiune eliptică dizolvată. Fiecare particulă suferă de mişcare părtinitoare difuză cu părtinire în direcţia paralelă. Atunci când o particulă ajunge la limita regiunii dizolvate, o unitate a gazdei materialului B şi particule, ambii dispar prin reacţia A + B —> 0. Pentru aceasta geometrie, lungimea regiunii dizolvate creşte ca t2/3, în timp ce lăţimea creşte ca t1/3.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here